Franček, Tinka in Bigi

Franček

Trenutka odločitve za ilustriranje lika se ne spomnim več. Mislim, da je šlo nekako tako: sem članica Godbe Domžale (FB, IG) in med odmorom na vaji sem se igrala z risanjem poenostavljene karikaturne oblike godbenika. Nisem ravno karikaturist, mi pa poleg realističnega skiciranja leži nekakšno otroško stripovsko risanje. Ilustracija skratka. Nastala je figura suhljatega, visokega moškega s preveliko glavo, oblečenega v godbeno uniformo. V eno roko sem mu dala skupek notnih listov in v drugo dirigentsko palico.

Tako je nastala všečna figura, ki smo jo krstili po godbenem ustanovitelju Francu Pfeiferju – enostavno Franček. Navdihnili so ga realni ljudje v godbi – vanj je zajeto več godbenikov podobnega izgleda in karakterja. Prvič se je Franček javno pojavil v koledarju za leto 2019. Osnovna oziroma prvotna ilustracija je umeščena na naslovnici, za popestritev notranjih strani pa sem dodala nekaj njegovih “dvojnikov”.

Franček je bil na vse splošno odlično sprejet in tako je nastala ideja po nadaljevanju v obliki stripov. Seveda pa smo morali natančno določiti njegovo starost, karakter in sposobnosti:
Franček je izkušen glasbenik v svojih tridesetih s kratkimi zmršenimi rjavimi lasmi. Pojavlja se izključno v godbenih oblačilih – v zimski ali letni uniformi in godbeni polo majici. Ker predstavlja vse godbenike, je član godbe in obvlada vse instrumente. S tem se (razen prve ilustracije) nikoli ne prikaže v vlogi dirigenta. Njegov karakter je navihan, vedno prijazen in preprost, na trenutke tudi malce raztresen.

Tinka osminka

Brez deklet v godbi danes ne gre. To dokazuje Tinka, ki je bila ustvarjena leta 2020, saj se je v godbi takrat ustanovil projekt poučevanja godbenih instrumentov, ki poteka še danes. Med člani godbe je kar nekaj izobraženih pedagogov, ki že učijo igranje instrumentov drugod in so se odločili, da to vlogo prevzamejo tudi v godbi. V ta projekt so povabljene vse starostne skupine – od tistih, ki so še v glasbeni šoli do vseh, ki v tako ustanovo še nikoli niso vstopili.

Lik torej predstavlja vse ljudi, ki se navdušijo nad godbeništvom, a še osvajajo znanje igranja instrumenta in tako še niso polnovredni člani godbe. Tinka je živahna, vedoželjna in zelo radovedna punca v svojih dvajsetih letih. Ima svetle rdečkasto blond lase v dolžini do ramen, ki jih skoraj vedno spenja v dva čopka. Ker že obiskuje poučevanje godbenih instrumentov, na glavi nosi del godbene uniforme: domžalski slamnik. Da je še bolj povezana z godbo Domžale, so njena oblačila obarvano v barvah obeh uniform: temno rdeča in svetlo modra.

Bigi

Samo leto kasneje (2021) je Godba Domžale ustanovila dolgoletna želja po novi sekciji: Big band. Leta 2024 pa je tudi ta godbeni “oddelek” dobil svojega predstavnika.

Ime mu je Bigi. Ta dobrovoljen in srčen lik je starejši od obeh že znanih članov. Z nekaj modrostnimi gubicami na obrazu, v svojih sdrednjih letih, je bolj umirjen (preudaren), malce muhast, vendar vedno pripravljen deliti kakšno modrost. Po izgledu je visok in krepak s kodrastimi črnimi lasmi. Kljub svoji večji teži ga nič ne ovira pri igranju v Big bandu Godbe Domžale kjerkoli jih zanese pot. Njegov najljubši instrument je pozavna, a igra tudi na trobento in saksofon. Največkrat je oblečen v godbeno polo majico z dopisom “Big band”, tu in tam pa se znajde tudi v godbeni uniformi.