Dizajn za 140 let Godbe Domžale

Vsak velik in obširen projekt ima svojo rdečo nit, ki se pelje skozi vse kreacije. Za namen 140 let delovanja Godbe Domžale sem izdelala praznični logotip, ki se veže na izbrani slogan: Godba s srcem. “Geslo” prazničnega leta se navezuje na povezanost godbenikov med seboj in z drugimi občani, povezanost godbe z občino in njihovo skupno srčnost do tradicije, glasbe in sodelovanja.

“Za njimi (številkami) stojimo ljudje, ljudje z obrazi in imeni, ljudje različnih poklicev, karakterjev, zanimanj in prepričanj. Ljudje z zgodbami. Čeprav tako različni, nas druži eno – Godba Domžale.” (citirano iz jubilejnega časopisa)

Iz tega razloga je skozi ves dizajn prisotna tudi povezovalna nit, ki povezuje praznični logotip z drugimi elementi. To so logotip občine, logotip vsakoletnega Slamnikarskega sejma in spremljajoče enolinijske ilustracije štirih likov: slamnik, Franček, Tinka in Bigi.

Za vpogled v godbeno življenje in sodelovanje z zunanjimi ljudmi, je godba priredila 5 okroglih miz (Srčni pogovori). Na njih so obiskovalci lahko prisluhnili zgodbam, mnenjih, pogledih in prigodam različnih tematik. Tako so govorili o medgeneracijskem sodelovanju in obglasbenem dogajanju. Izvedeli so tudi, kako se počutijo ženske članice v pretežno moški družbi društva in pripravi na obletnico z odprtjem razstave. Zadnjo okroglo mizo pa so popestrili pogledi sosednjih godb, katere občasno sodelujejo tudi na sploh.

Med prikazanimi kreacijami za praznični projekt (desno) so: slavnostni logotip, osnovni prikazi za objavo na FB in osnovno vabilo na dogodke, pingvin plakati, lesene priponke, dizajn za džezve in lončke z ilustrativno podobo instrumentov in osrednjih prepoznavnih likov godbe (Franček, domžalski slamnik in Tinka), čezcestna transparenta, dvostranski promocijski letak, jubilejni časopis, ki je bil kot dodatek k izdaji občinskega časopisa Slamnik, razglednice z znamkami, etiketa za plastenko in oglasni material za ekran na avtobusni postaji. Poleg so bili izdelani še dizajni različnih dimenzij: plakati, projekcije, objave v časopisu Slamnik, na internetnih portalih in mailu.

Praznično tridnevje in razstava

Vrhunec praznovanja je bilo godbeno tridnevje. V četrtek je bila slavnostna akademija v Kulturnem domu Franca Bernika. Glavni dan je bil v petek s koncertom Srčni mozaik z gostoma Raiven in Slovenskim oktetom v Poletnem gledališču Studenec. Trodnevje pa so zaključili v soboto s celodnevnim druženjem v sodelovanju s slamnikarskim sejmom pod skupnim imenom Pozdrav iz Domžal. Celotno praznično leto so povezali tudi z razstavo, ki je bila postavljena v Slamnikarskem muzeju v Domžalah.

Jubilejni časopis – priloga občinskega časopisa Slamnik:

Prva pojavitev logotipa, ki je napovedovala praznovanje, je bila v godbenem koledarju za leto 2024. Tudi ta je oblikovan po vzdušju slogana Godba s srcem, ki izpostavlja medsebojno srčnost posameznikov društva. Koledar znotraj vsebuje fotografije godbenikov po skupinah, zunaj pa je oblečen v kolaž, ki prikazuje še druge plati godbenega življenja.